Världsarvet Falu Gruva

Världsarvet Falu Gruva

Vy över Stora stöten

Man vet inte när Falu Gruvas historia börjar. Antagligen bröts det malm här redan på vikingatiden. Den äldsta skriftliga handlingen om gruvan är från år 1288. Falu Gruva har varit en viktig arbetsplats i över tusen år. Stora Stöten, det gigantiska dagbrottet som bildades vid det stora raset 1687, ger området sin unika karaktär. År 2001 utsågs Falu gruva tillsammans med staden och bergsmansbygden till ett världsarv av UNESCO.

I dag är Falu Gruva ett heltäckande besöksmål med alltifrån butiker, café, lunchrestaurang, bed & Breakfast  och guidade visningar under jord och en rad sevärdheter ovan jord. www.falugruva.se

Läs mer om världsarvet Falun, staden och bergsmanslandskapet. wwwvarldsarvetfalun.se/varldsarvet-falun/gora–uppleva-i-varldsarvet.html

Berguven, vår närmaste granne, häckar på klippkanten strax nedanför huset.

Eagle Owl, Bubo bubo

Just nu kan du följa deras liv genom Falu Gruvas webbkamera. Följ länken och hälsa på.

https://www.falugruva.se/berguven-webbkamera

Fakta om Berguven.

Alldeles utanför huset på klippväggens kant har ett berguvspar valt att ha sin boplats.

Berguven, Bubo bubo, är Dalarnas landskapsfågel och världens största och tyngsta uggla. Den finns också i stora delar av Asien och i Europa.

Boet är normalt bara en grop i marken. Här har de flyttat in i en bolåda och kikaren som finns i utsiktstornet kan riktas mot lådan och vi kan följa vad som händer hos familjen.

Honan lägger 2–4 ägg i februari-mars och ruvar dem i en månad. Första tiden tillbringar ungarna i bolådan, men ganska snart ses de utanför och på sommaren kan man se dem träna sig i att flyga nere på botten av Stora Stöten. De sitter gärna på de gamla maskiner som lämnats kvar.

Berguven vilar på dagen och jagar på natten. Den flyger nästan ljudlöst. Äter gärna gnagare, fåglar, grodor och mindre däggdjur.

Berguven är 60–70 cm hög och 140–170 cm i vingbredd. Även om det är en stor uggla är den svår att upptäcka för den är så perfekt kamouflerad i denna miljön.  Det är nästan 100 m ner till botten och dagbrottet är 3–400 m brett.

Berguven är fridlyst i Sverige sedan 1950. Gruvan är en trygg plats för ungarna och på de platser där Berguven trivs stannar den kvar. Hona och hane håller ihop livet ut.